Monday, April 30, 2012

Viikon ruokalista 5

Pikkupaluu loman lammosta blogimaailmaan.
Viikon ruokalista, olkaa hjuvat
Talla kertaa vain viisi reseptia mutta lihapullasoosista saa sovellettua hyvan pastakastikkeen.


Kritharaki eli riisinmuotoista makaronia Kyproslaisittain

Paita naudan jauhelihaa (ja sipulia).
Raasta sekaan muutama iso kypsa tomaatti.
Mausta seos reilusti kanelilla ja suuhun sopivasti suolalla ja pippurilla.
Keita toiessa kattilassa tai vedenkeittimella vetta ja lisaa sita pari desia lihan joukkoon.
Lisaa sitten pienet riisinmuotoiset makaronit (tai mita vaan perheelle sopivaa pikkumakaronia).
Veden pitaa kiehua koko ajan.
Keittele kuin risotto vetta vahitellen lisaillen.

Tarjoa seurana kreikkalaista jogurttia.


Tarjan kanaburgerit isolle joukolle

800 g kanan rintafileita itse veitsella pieneksi "jauhelihaksi" pilkottuna.
2 tl korianterinsiemenia murskattuna
nippu lehtipersiljaa
2 tl juustokuminaa
maun mukaan suolaa ja pippuria
1 dl ruokajogurttia
50g korppujauhoja tai vastaava maara pikariisupuurohiutaleita
1 muna
1-2rkl rasstettua tuoretta inkivaaria

Tee taikina lisaten aineet yllamainitussa jarjestyksessa. Anna levata hetki.
Tee uunipellille pihveja ja paista uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Nautitaan sellaisenaan salaatin kanssa tai hampurilaisen pihveina.


Glooriaa saaneet Espanjalaiset lihapullat
(Muokattu Glorian Ruoka ja viini lehdestä 6/2009)

Herkulliset lihapullat ja kastike, joita kannattaa tehdä jättiannos. Kestävät hyvin pakastamista ja kastike sopii ilman pulliakin pastakastikkeeksi, pizzakastikkeeksi, keiton pohjaksi...

Tomaattikastike:
Kuullota öljyssä 2 silputtua sipulia.
Lisää 500g tomaattimurskaa,
(2dl puolikuivaa sherryä tai valkoviiniä tai) 2dl vettä ja 2 rkl omenaviinietikkaa,
½dl makeaa chilikastiketta,
½dl hienonnettua tuoretta oreganoa tai 1 rkl kuivattua,
1/4tl kanelia ja
1rkl sokeria.
Hauduta vähintää ½ tuntia.

Ekstra:
Paahda 1dl kuorittuja manteleita pannulla ja lisää kastikkeesee ennen kuin laitat sen lihapullien päälle uuniin.

Lihapullat:
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Kaada isoon kulhoon  2dl vettä.
Lisää 3 hienonnettua valkosipulin kynttä,
1dl hienonnettua lehtipersiljaa tai ruokalusikallinen kuivattua persiljaa tai oreganoa,
murustele sekaa yksi viipale paahtoleipää TAI ½-1dl pikariisipuurohiutaleita,
1½dl hienonnettuja mustia oliiveja,
joko 1½tl savupaprikajauhetta ja 3tl suolaa TAI 1½tlpaprikajauhetta ja 3tl savusuolaa.
Anna turvota 10 minuuttia ja lisää taikinaan 700g naudan paistijauhelihaa (onnistuu edullisemmallakin jauhelihalla). Anna taikinan vielä levätä hetki.

Pyöritä öljytyin käsin pieniä lihapullia suureen uunivuokaan tai kahteen.
Paista uunissa 10 minuuttia.
Laske uunin lämpö 150 asteeseen.
Lisää lihapullien päälle tomaattikastike ja jatka paistamista 20 minuuttia.

Tarjoile riisin kanssa



Pekoni/kinkkukiusaus

Paista pekonit pannulla tai mikrossa talouspaperien välissä limittäin. Murustele, jos eivät jo ole muruina. Tai leikkaa kinkki lyhyiksi suikaleiksi. Laita uunivuokaa kerroksittain peruna-sipulisekoituksen kanssa. Pyöräytä myllystä päälle pippuria. Lisää mietoa liha/kasvislientä niin, että ainekset melkein peittyvät. Voit myös laittaa osan kermaa. Sitten vaan uuniin 175 asteeseen noin tunniksi.


Siskonmakkarakeitto

3 porkkanaa
150 g lanttua
100 g juuriselleriä
300 g perunaa
2 rkl voita
1,2 l vettä
1 lihaliemikuutio
4 kokonaista mustapippuria
1/2 purjo
500 g siskonmakkaraa
(nippu tuoretta persiljaa)

Tai
Pari pussia pakastekeittojuureksia
300g peruna-sipulisuikaleita
paketti siskonmakkaraa
mausteet kuten edella

Kuori ja kuutioi juurekset.
Kuumenna kattilassa vähän voita ja kuullota juureksia hetki.
Mittaa vesi, liemikuutio ja pippurit kattilaan, kuumenna kiehuvaksi.
Viipaloi huuhdeltu ja halkaistu purjo.
Pursota makkaroista pieniä palloja keittoon, lisää myös purjoviipaleet.
Lisää tarvittaessa nestettä.
Anna kiehua kunnes juurekset ovat juuri ja juuri pehmentyneet.
Silppua keiton pintaan tuoretta persiljaa.

No comments: