Picture and the original recipe from here, click. |
Snickerdoodle-keksit ovat mieheni suosikkeja.
Kun törmäsin Pinterestissä Rebekkan snickerdoodlekakkuun, piti heti kokeilla, tällä kertaa koko perheelle sopivassa muodossa viljattomana ja munattomana. Vauhtiin päästyäni ja maidotonta ruokavaliota noudattavaa vierasta ajatellen sovelsin reseptin vielä maidottomaksi ja niinhän siitä tuli saman tien vegaaninenkin.
Reilussa vuodessa olen harjaantunut reseptien muuttamisessa meidän viljattomaan ruokavalioon sopivaksi.
Leivonnisissa, joissa ei tarvita sitkoa (pulla, pizzapohja yms.), voi vehnäjauhot korvata (täysjyvä)riisijauhoilla ja mantelijauhoilla. Yksin mantelijauhosta leivottaessa taikinasta tulee usein turhan raskas ja mantelijauhot ovat kyllä kalliitakin. Pelkällä riisijauholla taas ongelmana on murenevuus. Tällä kertaa korvasin 1/4 jauhoista mantelijauhoilla ja 3/4 riisijauhoilla. ½ ja ½ olisi varmasti myös toiminut hyvin.
Kananmunan korvasin tällä kertaa pehmeällä tofulla. Resepti olisi vasmasti onistunut myös esim perunamuusilla tai banaanisurvoksella korvaamalla.
Fariinisokerin sijaan käytin siirappia, kun meillä ei fariinia ollut.
Maidottoman saa kakusta käyttämällä sinistä Keijua, eli täysin vegaanista margariinia.
Ai, alkuperäisessä reseptissä oli myös tehty tuorejuustokuorrute mutta meilllä ei siitä tykätä (ja se sisältäisi maitotuotetta), niin tein perinteisen tomusokeri-vesikuorrutuksen.
Eläissäni en ole maistanut mitään näin hyvää erikoisruokavalioherkkua!
Harva muukaan leivonnainen on näin hyvää.
Suussasulava Snickerdoodle-kakku
(viljaton, gluteeniton, maidoton, munaton)
Tuplaamalla annoksen, saat syvän uunipellillisen herkkua esimerkiksi nyyttäreihin tai myyjäisiin vietäväksi.
Laita uuni lämpenemään vähän alle 200 asteeseen.
Vatkaa kulhossa
75 g maidotonta margariinia esim. sininen Keiju (Jos maitoa käy, mitä tahansa margariinia tai voita.)
2½ dl (intiaani)sokeria
3 rkl siirappia ja
200g pehmeää tofua (tai 2 kanamunaa).
Lisää nuolijalla sekoittaen kuivat aineet:
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
½ tl ruokasoodaa
3 3/4 dl (täysjyvä) riisijauhoja (tai korvaa molemmat jauhot 5 dl:lla vehnäjauhoja)
1 1/4 dl mantelijauhoja.
Kaada voideltuun noin 30*30 cmvuokaan.
Paista noin 20 minuuttia tai kunnes hammastikkuun ei enää jää taikinaa.
Jäähdytä
Tee kuorrutus sekoittamalla
2-4 dl tomusokeria ja
sopivasti vettä, jotta tulee levitettävä mutta ei juokseva tahna.
(En ole vielä kokeillut, mutta kuorrutteen voisi varmasti kahvinhimoissaan tehdä veden sijasta vahvaan kahviin vähän mokkapalojen tapaan. Tai rooibos-teehen!)
Absolutely fabulous Snickerdoodle cake
(wheat free, gluten free, dairy free, egg free, vegan)
Heat oven to 375F or about 200C.
Mix:
½ C dairy free margarine (or any other type of margarineor butter if milk is ok)
1 C (indian) sugar
3 tbs dark syrup
200g or about 2/3 C soft tofu (or 2 eggs if they are ok)
1 tsp vanilla
Blend in dry ingredients:
1 tsp cinnamon
½ tsp baking soda
1 ½ C (whole grain) rice flour (or 2 C all purpose flour if that is ok)
½ C almond flour
Pour in a greased 9*9 pan.
Bake for about 20 minutes or until a toothpick comes out clean.
Let cool completely.
Add smiple frosting mixed into wanted qantity and thickness using
1-2 C powdered sugar
enough waterto make spreadable frosting.
(You could also use strong coffee or rooibos instead of water.)
No comments:
Post a Comment