Kotitekoista näkkäriä! viljaton, gluteeniton, maidoton, pähkinätön, munaton, vegaaninen |
Sateenkaaria-blogin Tiuku teki taannoin knekkistä Kalastajan vaimon ohjeella ja sai minut kaipaamaan kunnon pureskeltavaa. Tässä meidän ruokavalioihin sopiva sovellukseni ja on muuten ihan mielettömän hyvää juuston kanssa.
Näkkäriä vaativampaan makuun
viljaton, gluteeniton, maidoton, pähkinätön, munaton, vegaaninen
Lämmitä uuni 180 asteeseen.
2 dl täysjyväriisijauhoja
2 dl aurindonkukansiemeniä
2 dl sesaminsiemeniä
1 dl pelavansiemenrouhetta tai pellavansiemeniä (voi korvata muilla siemenillä, jos ei sovi)
2 dl gluteenittomia maissihiutaleita kädessä murskattuina
1 tl suolaa (maissihiutaleissa on jo hieman suolaa)
n. 3 dl vettä
Sekoita kaikki ainekset taikinaksi.
Tästä taikinasta tuli yksi pellillinen, kun taikinan paineli kostutetuin käsin oikein ohueksi. Näkkärilevyt täytyy jakaa sopivankokoisiin paloihin ennen paistamista esim. pitsarullalla.
Paistoaika on 180 asteessa noin 40 minuuttia ja näkkärit vaativat "tuuletuksen" ainakin 10 minuutin välein. Eli avaat uunin niin, että kuuma ilma pöllähtää ulos ja poistaa kosteuden uunista -näkkärit pääsevät kuivahtamaan. Tämän jälkeen näkkäreitä paistetaan vielä puoli tuntia 100 asteessa.
Pehmoiset lasten keksit
vegaaninen, maidoton, munaton, viljaton, soijaton, pähkinätön
3 dl täysjyväriisijauhoja
2 dl maissijauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
(1-2 tl kanelia)
2 dl tai vähemmän (tummaa) sokeria
1-2 tl vaniljaa
1 pilttipurkillinen hedelmä/marjasosetta
3/4 dl vettä tai riisimaitoa tai muuta maitoa
Laita uuni lämpiämään noin 200 asteeseen.
Sekoita kuivat aineet keskenään jamärät keskenään.
Sekoitakuivat ja kosteat aineet.
Nosta lusikalla tai pyörittele käsin keksejä leivinpaperille.
(Voit vielä ripotella päälle tai pyöritellä keksipalloset kaneli-sokeriseoksessa)
Paista noin 10-15 minuuttia.
2 comments:
Just tässä rouskuttelen knekkistä juuston kans ;).
Tuota voiskin kokeilla kans, sisko kun asuu meillä nyt hetken ja on keliaakikko.
Mulla on aikomuksena alkaa kokeilemaan viljatonta ruokavalioa, mutta saas nähdä :P
Musta näistä tuli tosi hyviä ja jos siskollani on keliakia niin silloinhan puhdas kaurakin sopii, eikä alkuperäisestä reseptistä tarttis muuttaa kuin ruisjauho vaikka riisijauhoksi. Mulla itselläni ei ole ainakaan todettu keliakiaa mutta olo on kyllä parempi, kun ei perinteisiin viljoihin koske. Täytyy joskus kokeilla taas vaikka kaurapuuroa, jos tulee mieliteko.
Post a Comment