Monday, April 23, 2012

Viikon ruokalista 4


No niin kaikki jokakodin ruokahuoltopäälliköt, taas on uuden ruokalistan aika.

Nämä reseptit ovat meidän perheessä hyväksi havaittuja ja onnituvat viljattominakin. Pastana meillä on yleisimmin täysjyväriisipastaa.
Ruuille teen lisäksi jonkilaista salaattia tai raastetta.
Ja ruoka ei ole mitään ilman pientä jälkiruokaa.
Meillä siis syödään joka aterialla kolmen ruokalajin menu :D

Olisipa kiva kuulla, miten nämä ovat teillä kotona maistuneet ja jos olette keksineet hyviä muunnoksia resepteistäni.




Täyteyt munakoisot, paprikat, tomaatit ja kesäkurpitsat

Näitä kannattaa tehdä pakkaseen reilusti loppukesällä, kun vihannekset ovat edullisia.

Laita uuni lämpenemäännoin 200 asteeseen.

Leikkaa munakoisot pituussuunnassa kahtia ja viiltele liha ristikkäin. Lorottele päälle öljyä. Munakoisoja ei tarvitse itkettää. Laita uuniin ja anna olla kunnes liha on pehmeää, ehkä 20-30 min. Anna jäähtyä hetki ja koverra liha. Samalla tavalla voi tehdä myös kesäkurpitsoita tai tomaateista.

Riippuen haluamastasi muodosta puolita paprikat veneiksi tai leikkaa niistä "hattu" pois. Laita uuniin pehmenemään noin 20 minuutiksi.

Kun kasvikset ovat uunissa, paista pannulla 400g jauhelihaa sipulin kera ja keitä 2dl riisiä (tai quinoaa, ohraa...). Sekoita lihat ja riisit ja mausta suolalla, pippurilla, ripauksella kanelia tai reilulla läjällä yrttejä. Tujauta sekaan sitruunaa. Sekaan voi laittaa myös pähkinöitä tai siemeniä. Sekoita joukkoon myös munakoison (kesäkurpitsan, tomaatin) liha. Tässä kannattaa mennä maistellen ja oman maun mukaan. Kasvisversion olen tehnyt laittamalla jauhelihan sijaan fetaa tai vaan jättämällä lihan pois. Kasvisversion päälle voi laittaa vaikka halloumiviipaleen uuniin ja silloin mausteeksi minttua.

Täytä munakoison (kesäkurpitsan, tomaatin) kuoret ja paprikat massalla. Laita takaisin uuniin ja kuorruta halutessasi juustolla. Anna muhia puolisen tuntia.

Täytettä tulee usein ihan liikaa. Se toimii jo ihan omana ruokalajinaan sellaisenaan.




Paistettu riisi 

Tähän voi hyvin upottaa edellispäivän ruuasta ylijääneet riisit (ja mitä tahansa lihaa kotona sattuu jämissä olemaan). Lämmitä pannulla öljyä. Jos haluat ruokaan sipulia, paista se ensin. Lisää riisit ja mahdolliset lihat. Pinaattia tai mangoldiakin voi laittaa. Riko sekaan lopuksi yksi muna ja pyöräitä se nopeasti riisin joukkoon.




Pekonimakaronilaatikko

Lämmitä uuni 150-200 asteeseen riippuen käytettävissä olevasta ajasta.
Keitä sopiva määrä teille sopivaa makaronia laimeassa liha/kasvisliemessä.
Paista pekonikuutiot pannulla. Lisää kypsän pekonin joukkoon pieniksi paloiksi kuutioitu paprika.
Nosta muutama kauhallinen pastan keitinvettä pekonipannulle. Kaada loppuvesi makaroneista ja kippaa makaronitkin pannuun. Mausta pippurilla. Sekoita ja siirrä uunivuokaan.
Halutessasi lisää juustoa laatikon pinnalle.
Sitten vain uuniin ulkoilun ajaksi. Laita kansi päälle, jos laatikko saa olla uunissa yli puoli tuntia.


Juustoinen porokeitto Pirkan tapaan

Kuumenna kattilassa tilkka öljyä.
Paista siinä paketillinen pakasteporon- tai riistakäristystä riipien sitäkoko ajan rikki.
(Lisää siihen 2 rkl vehnäjauhoja ja vähän vettä suurukseksi kypsymään. Jos et voi käyttää jauhoja voit lopussa suurustaa keittoa tarpeen mukaan maissi- tai perunatärkkelysjauhoilla.)
Lisää litra (vedenkeittimellä jo kiehautettua) vettä, lihaliemikuutio ja 1 rkl murskattuja viherpippureita. Keitä 10 minuuttia.
Lisää 500g kasvis/juures/perunasuikaleita maun mukaan ja keitä kypsäksi.
Sulata joukkoon 100-200g maustamatonta sulatejuustoa. Jos olet ostanut viherpippurilla maustettua tuorejuustoa, voi murskatut viherpippurit jättää pois.


Puglialainen parsakaalipasta

Leikkaa parsakaali kukinnoiksi ja kuori kova varsi ja leikkaa varren pehmeä sisäosa palasiksi.
Keitä suolatussa vedessä, kunnes ovat hieman pehmenneet, noin viisi minuuttia. Osa kukinnot vedestä reikäkauhalla ja keitä perheellesi sopiva pasta kypsäksi samassa keitinvedessä.

Samaan aikaan lämmitä paistinpannulla öljyä ja kuullota siinä yhtä kokonaista valkosipulin kynttä hiljalleen. Lisää pannuun kaksi anjovisfilettä tai lisää myöhemmin, pastan kanssa, noin teelusikallinen kalakastiketta. Lisää pannulle esikeitetyt parsakaalit ja muussaa niitä haarukalla pestoa muistuttavaksi muruksi. Nosta kastikkeeseen pari kauhallista pastan keitinvettä pidennykseksi. (Nyt lisää kalaliemi, jos et käyttänyt anjoviksia.)

Kaada pastasta keitinvesi ja lisää pasta kastikkeen joukkoon pannulle. Sekoita hyvin. Poista kokonainen valkosipuli. Annostele (lämpimille) lautasille ja raasta päälle ruhtinaallisen paljon Parmesaania/Grana Padanoa.


Spaghetti ja jauhelihakastike

Kuullota pannulla sipuli ja paista jauhelihaa. Lisää pari raastettua kynttä valkosipulia ja pari ruokalusikallista tomaattipyreetä ja pyöräytä kuumaksi. Lisää 4-5dl tomaattimurskaa ja reilusti kuivaa tai tuoretta basilikaa ja oreganoa, turaus ketsuppia (tai omenaviinietikkaa ja sokeria kumpaakin noin ruokalusikallinen), pippuria ja suolaa. Jos haluat lisätä kasvisten määrää, raasta mukaan vielä porkkanaa, palsternakkaa tai kesäkurpitsaa. Keitä ainakin 10 minuuttia. Pidempään hautuessaan ja uudella lämmityksellä maku vain paranee.

Lisäksi sitten sopivaa spaghettia tai muuta makaronia.

Toimii hyvin myös lasagnekastikkeena.



Palak paneer eli pinaattia ja koti/leipäjuustoa

Kuumennan pannulla 1 rkl öljyä ja kuullota siinä silputtu sipuli ja kunnen verran valkosipulia. Lisää 1tl garam masalaa, 1tl inkivääriraastetta ja ½tl juustokuminaa eli jeeraa. Sekoittele miedolla lämmöllä pari minuuttia, kunnes maut ja tuoksut irtoavat. Lisää 300g (kaksi pussillista) jäistä pakastepinaattia ja kettele, kunnes pinaatti sulaa. Lisää vielä 2dl sopivaa kermaa ja kiehauta. Lopuksi 200g kuutioitua leipä- tai kotijustoa. Maista ja mausta suolalla, jos sitä kaipaat.

Tarjoile (kardemummalla maustetun basmati-) riisin kanssa.







No comments: