Monday, May 7, 2012

Viikon ruokalista 6

Ihana aurinkoinen päivä ja siivousurakka on jo puolessa välissä. Tavoitteena on vielä pestä ikkunat tänään. En edes muistamilloin niitä on viimeksi pesty. Heh.


Ja ruokalistaa pukkaa!

Olettehan huomanneet, että kaikki viikon ruokalistat löytää nopeasti tuosta vierestä sanasekamelskasta.

Kaikki reseptit ovat viljattomia tai toteutettavissa niin.

Vieläkö jatketaan listoja?
Saisko olla?


Juotettu rakuunakana isotädin tyyliin

Leikkaa kanan rintafileet suupaloiksi. Laita pannuun paistumaan öljytilkassa. Lisää joukkoon ainakin ruokalusikallinen kuivattua rakuunaa tai reilusti tuoretta. Kaada päälle reilu desi Madeiraa tai Kommandariaa. Nautiskele tuoksusta ja lisää vielä kermaa. Mausta sopivasti suolalla ja pippurilla. Tarjoile riisin ja vihersalaatin kanssa.


Keftedes - kreikkalaiset lihapullat kahdeksalle

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen tai grilli kuumaksi.

Ota iso kulho ja laita siihen 1dl korppujauhoja TAI pikariisipuurohiutaleita turpoamaan desiin maitoa TAI vettä.

Lisää 2 munaa,
1 pieneksi silputtu sipuli (silpun voi vielä pehmentää mikrottamalla sitä minuutin)
700g lampaan jauhelihaa
1rkl kuivaa minttua tai kourallinen tuoretta
1 rkl kuivaa (lehti)persiljaa tai kourallinen tuoretta
1 sitruunan raastettu kuori (tai tiristä reilusti sitruunaa valmiille lihapullille)
suolaa ja pippuria.
Sekoita taikina hyvin.
Jos teet pyörykät uunissa, tee peruspullia ja paista noin 20 minuuttia. Samalla pellillä voi laittaa veneperunoita tai uunikasviksia kanssa.
Jos grillaat, tee 8 liotettuun grillitikkuun soikeat isot lihapullat.



Vuohenjuustopasta neljälle

Laita sopivaa pastaa kiehumaan noin 400g.
Paloittele kaksi tomaattia pieniksi kuutioiksi. Pois siemenet, jos haluat tosi siistin lopputuloksen.
Sekoita sillä aikaa toisessa kattilassa
4dl maitoa ja
1rkl perunajauhoja ja kiehauta.
Lisää
100g vuohenjuustoa murustellen ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi.
Lisää
ripaus valkopippuria ja suolaa, jos tuntuu ettei juuston suolaisuus riitä.
Sekoita kastike valutetun pastan joukkoon.
Koristele tomaattisilpulla.


Bataatti-vaniljakeitto

Kuori ja paloittele
500g bataattia ja yhteensä
500g sipulia, selleriä ja palsternakkaa.
Kuullota kasvikset voissa ison kattilan pohjalla.
Lisää
1l kana- tai kasvislientä (ja tilkka valkoviiniä).
Halkaise vaniljatanko (Rainbowlla on edullisimmat) ja lisää keittoon.
Keittele noin puoli tuntia ja poista vaniljatanko.
Soseuta ja mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.
Erikoisluksuskeittoon vatkaa vielä
2dl kermaa ja lisää aivan lopuksi.


Malesialainen curry-kookoskana

Kuori,kuutioi ja keitä noin 500g perunoita toisessa kattilassa. Tai käytä tähteeksi jääneet perunat tähän.

Lämmitä toisessa suuressa kattilassa
2rkl öljyä ja kuullota siinä noin minuutin ajan
2 silputtua sipulia ja
3 valkosipulin silputtua kynttä.
Lisää
2-3 maustamatonta kanan rintafilettä kuutioituina ja jatka paistamista muutama minuutti.
Lisää
1rkl chilijauhetta
1rkl curryjauhetta
1rkl paprikaa
1rkl juustokuminaa
ja jatka paistamista, kunnes kana on kypsää.
Lisää
2 kuutioitua tomaattia
(1dl pienittyä tuoretta korianteria)
1 laakerin lehti
2½dl kookosmaitoa
5dl vettä ja lisää, jos pata tuntuu liian kuivalta, ja
keitetyt perunat.
Keitä vielä noin 5 minuuttia tai kunnes pata on sopivan paksuista.
Poista lopuksi laakerin lehti ja mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.


Värikäs papupata isolle joukolle

Laita uuni lämpenemään noin 200 asteeseen.

Paistasuurella pannulla tai isossa kattilassa
2 rkl öljyä. Lisää ja kuullota
1 silputtu sipuli (ja paista vielä mukana 500g jauhelihaa, jos haluat tosi täyttävän ruuan).
Lisää
4 tölkkiä erivärisiä papuja (kidney, cannelli, lima, mustia, valkoisia...) valutettuna ja huuhdeltuna
1 dl ketsuppia
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl fariinisokeria
1 rkl sinappijauhetta (tai 2 rkl sinappia).
Sekoita varovasti.
Siirrä pavut suureen uunivuokaan ja paista uunissa 30 minuuttia. Paista sillä aikaa paketillinen pekonimuruja, jos et tee vegeversiota. Lisää lopuksi papujen joukkoon.


Jukan lounasrisotto

Lämmitä kattilassa
2 rkl öljyä ja paista siinä
250g maustamatonta kuutioitua kanaa/kalkkunaa.
Siirrä lihat odottamaan lautaselle.
Lämmitä tilkka öljyä lisää ja kuullota siinä
1 silputtu sipuli ja
2 silputtua valkosipulin kynttä.
Lisää hetkeksi öljyn lämpöön
2 rkl cyrrya
1 tl jeeraa
1 tl kurkumaa sekä
2½ dl riisiä. Sekoittele, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi.
Lisäile vähitellen kuumaa kanalientä ja keittele risotto kypsäksi sekoitellen.
Lisää nyt
paistetut kanat
viipaloitu pieni banaani
rusikoita maun mukaan
1 tl sitruunamehua
suolaa maun mukaan sekä
parmesaaniraastetta.

 

No comments: