Monday, May 21, 2012

Viikon ruokalista 8

Tämä viikon ruokalistailija alkaa selkeästi olla kesämielellä.
Sisälläolo ja ruuanlaitto alkaa olla niin no-no.
Grilli pitäisi varmaan ostaa, kun naapureita kantautuvat tuoksut humalluttavat päivä päivältä syvemmin ja siirrymme koko ajan enemmän ulkoruokintaan.
Päiväretket  ja puistotkin houkuttelevat viihtymään koko päivän ulkona. Meillä se tarkoittaa pääasiassa kylmiä eväitä ja toisinaan lastenruokapurkkia.

Koetan koota ensi viikolle vinkkejä meidän retkieväistä.
Sitä ennen kuitenkin oikeaa ruokaa.

Aiemmat ruokalistat löydät klikkaamalla tuosta oikealta sanojen seasta "viikon ruokalista".


Porkkanalaatikko
Vuohelan Herkun karkea riisijauho - paketin kyljestä

Mummoni tapasi tehdä porkkanalaatikko vuoden ympäri. Tällä reseptillä pääsee maistelemaan ja muistelemaan mummoa perinteistä riisi-porkkanalaatikkoa nopeammin. Luulenpa, että tämä toimisi myös mannaryyneistä tehtynä.

Kokeilin laittaa porkkanoiden joukkoon pakastemaissia ennen soseuttamista. Tuli oikein makoisaa.

Keitä vedessä kypsiksi
1 kg kuorittuja ja paloiteltuja porkkanoita.
Kaada keitinvettä pois niin, että kattilaan jää noin 2 dl.
Soseuta ja lisää soseeseen
1-2 dl sopivaa kermaa,
3/4 dl karkeita riisijauhoja (tai mannaryynejä?) ja
pikkuisen suolaa,
(muskottikin voisi sopia).

Kaada sose voideltuun vuokaan ja paista 150-asteisessa uunissa noin tunti.



Kasvissosekeitto ja siskonmakkarat

Kuori ja pilko haluamiasi kasviksia ja juureksia
perunoita
porkkanoita
palsternakkaa
bataattia
juuriselleriä
kukkakaalia
...
sipulia
valkosipulia
purjoa
...
Kuullota kasviksia suuren kattilan pohjalla voissa ja/tai öljyssä.
Lisää vettä sen verran, että kasvikset peittyvät. (Lämmitän vettä aina valmiksi kuullottamisen aikana mikrossa/vedenkeittimellä).
Lisää myös
liha-, kasvis-, kana- tmslientä.
Mausteita maun mukaan mutta ainakin
suolaa ja pippuria.

Kasvisten kiehuessa paista pannulla öljyssä/voissa siskonmakkaroista pieniä pullia ihanan ruskeiksi.  Siskonmakkaroita on pakkauksessa ihan hirveästi. Olen huomannut, että paistetut makkarapullat kestävät pakastamisen ihan ok. Niitä voi vaikka laittaa joskus pastaan, jos ei tee keittoa.

Soseuta, kun kasvikset ovat kypsiä. Minä surautan veden vaan mukaan, mutta jos pelkää, että tulee liian löysää keittoa kannattaa osa keitinvedestä kaataa astiaan ennen soseuttamista ja lisätä sitä maun mukaan.

Lisää vielä sopivaa
kermaa/kookosmaitoa tms, jos sitä mielit mukaan.


Savulohipasta

Laita sopiva määrä perheellesi sopivaa pastaa kiehumaan kevyesti suolattuun veteen.
Sekoita sillä aikaa kulhossa (annoksen koosta riippuen)
1-2 munaa (toimii myös ilman munaa tai ilman kermaa)
1-2 dl kermaa
2-4 tl kuivattua tai tuoretta hakattua tilliä
pippuria
juustoraastetta (Parmesan, Grana Padano, Pecorino, Anari...)

Valuta pasta huolettomasti ja kaada se takaisin kattilaan.
Kaada muna-kermaseos päälle ja sekoita.
Pastan ja kattilan lämpö lämmittävät kastikkeen.
Sekoita lopuksi joukkoon
noin 50g savulohta/ruokailija.

Raasta pastan päälle pöydässä sitruunan kuorta.



Tortillat

Sormin syöminen ja oman annoksen kokoaminen on aina viihdyttävää ja pöydän ääressä viihtyy pienemmätkin tavallista pidempään. Tortilloja tehdessä on kivaa myös se, että erityisruokavaliot on helppo ottaa huomioon.

Osta valmiit soosit tai tee seuraavilla ohjeilla itse. Itsetehty vaan maistuu niin paljon paremmalle ja säästyy hulvattomalta määrältä lisäaineita. Ja saa sitä mitä haluaa. Tiesitkö, että kaupan guagamolessa on pahimmillaan vain 0,7% avokadoa! Mieti sitä!


Jauhelihatäyte

Ruskista naudan jauhelihaa
(ja silputtua sipulia).
Mausta
chilijauheella
juustokuminalla eli jeeralla
suolalla ja pippurilla.
Voit laittaa joukkoon vielä
1-4 rkl ranskankermaa.
(tai sitten voi käyttää sellaisen valmismaustepussin...)



Kana/kalkkunatäyte

Paista tai grillaa suikaleiksi leikattuja kana/kalkkunafileitä.
Mausta
sitruunamehulla
chilillä
juustokuminalla
suoalla ja pippurilla
(sekä tuoreella korianterilla ja/tai tuoreella tai kuivatulla oreganolla)


Naudanlihatäyte

Ruskista tai grillaa naudanliha.
Suikaloi.
Suolaa ja pippuroi.


Paputahna

Soseuta
n 4 dl haluamiasi papuja (tölkistä tai itse liotettuja ja suolalla ja laakerinlehdellä maustetussa vedessä keitettyjä)
1 rkl oliiviöljyä
1 silputtu sipuli
1 silputtu valkosipulin kynsi
2-4 säilykechiliä tai ½-1 tl chilijauhetta
vajaa 1 dl ranskankermaa
½ rkl juustokuminaa
Tabascoa maun mukaan
(tuoretta silputtua korianteria)
(sitruunamehua maun mukaan)


Guacamole

Muusaa haarukalla
3 avokadon hedelmäliha.
Survo haarukalla mukaan
3 kevätsipulia hienonnettuna tai sipulinvarsia tai salottisipulia
1 pieneksi silputtu valkosipulin kynsi
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl ranskankermaa tai ruokajogurttia
½ tl tai vähemmän suolaa
2 rkl sitruuna tai limemehua.

Tarjoile heti, sillä guagamole tummuu nopeasti. Tai laita aivan pintaan kiinni kelmua ja säilytä jääkaapissa.


Tomaattisalsa

Hakkaa veitsellä tai blenderillä/yleiskoneella
0-1 tuore chili (jos poistat siemenet maku on pehmeämpi)
1 valkosipulin kynsi
1 pieni punasipuli
3 kevätsipulia tai sopivasti sipulinvartta tai salottisipulia
tuoretta korianteria maun mukaan tai sileälehtipersiljaa
700g mahdollisimman kypsiä tomaatteja (siemenet poistettuina tulee vähemmän vetinen salsa, säästä osa siemenistä ja lisää lopuksi, jos salsa on mielestäsi liian tuhtia)
0-3 säilöttyä vihreää chiliä
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruuna tai limemehua
½ tl suolaa tai maun mukaan.

Surauta tasaiseksi ja anna makujen tasaantua ainakin puoli tuntia.
Soseuttamisen jäleen sekaan voi vielä lisätä maissinjyviä.


Varaa pöytään vielä maun mukaan

Salaatinlehtiä
Tomaattia kuutioituna
Kurkkua
Paprikaa
Avokadoviipaleita
Juustoraastetta
Valmissalsaa (Santa Marian luomusalsa on ihan hyvää)
Savupaprikoita
Ranskankermaa
Tuoretta korianteria



Nopea riistawokki

Käristä pannulla
paketillinen riista/poronkäristyslihoja.

Lisää lihan ollessa melkein kypsää ensin
silputtua tuoretta inkivääriä
sipulilohkoja
valkosipulia heienonnettuna

ja hetken päästä seuraavia maun ja saatavuuden mukaan mielellään kypsymisjärjestyksessä
suikaloitua paprikaa
porkkanatikkuja
kaalisuikaleita
kiinankaalisuikaleita
retikkaa suikaleina
palsternakkatikkuja
minimaisseja
pakastettuja wokkivihanneksia
tuoreita/kuivattuja/pakastettuja sieniä
...
sekä maun mukaan
(gluteenitonta) soijaa
makeaa chilikastiketta
chiliä
(nuudelipussin maustepussi, jos et halua vältellä arominvahvennetta).

Kasvisten ollessa melkein kypsiä lisää
1-2 dl vettä/nuudelikerä ja
(riisi)nuudelia tarvittava määrä.


Kotihampurilaiset

Ihan superherkkua on tehdä itse hampurilaisia kotona.
Tässä voi mennä helpolla tai hifistellä niin paljon kuin irtoaa.

Meillä arkikotihampurilaisiin laitetaan:
pelkästä jauhelihasta itse paistettuja jauhelihapihvejä
suolaa ja pippuria
ruisleipiä, viljattomia sämpylöitä paahdettuna
sinappia
ketsuppia
rapeita salatinlehtiä
tomaattiviipaleita
suolakurkkua
sipulia ohuina renkaina.

Luksushampurilaisissa voi olla esimerkiksi
pihvejä
rapeaa pekonia
salsa verdeä
kotitekoista majoneesia
itsetehdyt sämpylät
marinoituja sipulirenkaita
...

Mikäli hamppareiden kanssa vielä jaksaa syödä, voi rinnalle laittaa
veneperunoita uunissa.



Tomaattikeitto

Superhelppo ja -kevyt mutta lämmittävä ruoka.

Kuullota kattilan pohjalla öljyssä tai voissa
sipulisilppua ja
valkosipulisilppua.
Kaada päälle
1-2 (maustettua, jos haluat) tomaattimurkapurkkia,
1 rkl sokeria tai ketsuppia ja maun mukaan
oreganoa
basilikaa
timjamia
suolaa
pippuria.
Kiehauta ja surauta sauvasekoittimella sileäksi.
Nauti raejuuston kanssa.

No comments: