Monday, November 5, 2012

Viikon ruokalista 11

Vuuhaa!
Uusi viikon ruokalista! Pitkästä aikaa!
Ja vanhat listat löytyy tietty tuosta oikean käden puolelta klikkaamalla "viikon ruokalista".

Meillä arjen ruokarumba toimii niin, että kerralla tehdään aina ruokaa kahdelle aterialle. Mutta peräkkäisillä aterioilla ei samaa kuitenkaan syödä, harvemmin peräkkäisinä päivinäkään.

Olkaapa hyvät, rakkaat lukijani.
Ja kertokaapa samalla mikä on se ruoka, joka teidän arkenne pelastaa?


Bataatti-banaanikeitto

Kuori ja pilko bataatti (ja perunaa, sipulia, valkosipulia, palsternakkaa tms jos haluaa).
Paahda hetki öljyssä kattilassa ja lisää sitten vettä (tai laimeaa liha/kana/kasvislientä) niin, että kasvikset peittyvät juuri ja juuri, ja keittele kypsäksi.
Ota osa nesteestä talteen ja surauta kasvikset ja yksi banaani soseeksi.
Lisää keitinvettä (tai kermaa tai kookosmaitoa), kunnes keitto on sopivan paksuista.
Mausta sopivaksi suolalla, pippurilla, chiliripauksella...

Tarjoa pöydässä keiton kanssa sweet chili -kastiketta ja jos haluat oikein hifistellä, niin paahdettuja maapähkinöitä/suolapähkinöitä tai rapeaksi paistettua pekonia murustettuna.


Ulkoilijoiden pizza-kiusaus

(Pakaste) peruna-sipulisuikaleita
2 paprikaa, eriväriset mielellään
Pekonikuutioita
Oreganoa
Basilikaa
Pippuria
1 dl kermaa
1 dlvettä

Laita uunivuokaan sopiva määrä peruna-sipulisekoitusta.
Hienonna paprikat pieniksi kuutioiksi, lisää vuokaan yhdessä  mausteiden kanssa. Sekoita.
Levittele pekoni kasvisten pinnalle tai sekoita joukkoon, jos et tykkää rapeasta pekonista.
Lorauta päälle vähän kermaa ja vettä, jottei kiusaus kuivuisi.
Laita uuniin tunniksi-kahdeksi. Itse laitan ruuan kylmään uuniin ja laitan uunin lämpiämään 150-175 asteeseen, sen mukaan kuinka kauan aiotaan ulkoilla. Voi kokeilla myös laittaa ensin kuumaan uuniin (200-225) 15 minuutiksi, laittaa sitten virrat pois ja jättää sitten jälkilämmölle siksi aikaa, kun ulkoilee.


Tosihyvä lihapulla/jauhelihapihvitaikina

400g naudan jauhelihaa
keskikokoinen kesäkurpitsa raastettuna
1-2dl polentaryynejä
(savuaromia)
(pilkottua kaprista)
välimeren mausteita
pippuria vähän suolaa

Sekoita taikinaksi ja anna maustua jääkaapissa vaikka yön yli.

Pyörittele pullat uunivuokaan ja paista 225 asteessa.
tai
Litistä taikinasta 4-6 jauhelihapihviä leivinpaperin päälle ja paista uunissa 225.


Ja kastike edelliselle lihapullille
paahda kattilassa
hienoksi raastettu sipuli ja
pari kynttä valkosipulia
raasta joukkoon hienolla terällä
pari porkkanaa
sellerinvarsi ja lisää mausteiksi
välimeren mausteita.
Iso turaus ketsuppia ja vähän sokeria/siirappia/hunajaa.
Ohenna tarvittaessa vedellä.
Hulauta joukkoon
(maustettua) tomaattimurskaa ja keittele puolisen tuntia.
Lisää uunissa noin 225 asteessa esipaistettujen (n 10 min) lihapullien päälle ja laske lämpö reiluun 100 asteeseen. Lähde lasten kanssa ulos pariksi tunniksi. Jos olet tosinäppärä, keitä pastakin jo valmiiksi, niin kotiotullessa voi vain käydä pöytään. Kuuma kastike lämmittää makaronin just sopivaksi.


Pikakeitto

Paahda 200 g jauhelihaa ja karkeasti raastettu sipuli kattilan pohjalla. Lisää sekaan karkealla terällä raastetut 2 porkkanaa, 1 palsternakka, sellerinvarsi ja pieniksi pilkottu paprika sekä. kourallinen pakaste peruna-sipulitikkuja ja 2 rkl tomaattipyrettä. Lisää vettä sopivasti omaan keittomakuusi. Mausta tillillä, kapriksilla ja parilla lusikallisella kapristen lientä sekä (viher)pippurilla ja suolalla. Ja keitä ainakin 10 minuuttia tai kiehauta ja jätä hautumaan ihan pienellä lämmöllä ulkoilun ajaksi. Tämän voi valmistella jo edellisenä iltana raastamalla kasvikset samalla, kun tekee noita yllämainittuja lihapullia kastikkeessa.


Pizzaperjantain kukkakaalipizza

Muokkasin alkuperäisestä kukkakaalipizzapohjareseptistä vielä munattoman version.

1 pieni kukkakaali tai puolikas suuresta (Noin 5dl raastetta ennen kypsennystä)
2 dl juustoraastetta
1 rkl pellavansiemenrouhetta
2 rkl vettä
1 rkl oreganoa
(valkosipuli ja sipulijauhetta)

Raasta tai murusta yleiskoneella pieni kukkakaali. Laita mikroon 8 minuutiksi täydelle teholle. Tai vaihtoehtoisesti höyrytä nupuiksi pienitty kukkakaali ja raasta sen jälkeen.
Laita kukkakaali"riisi" puhtaan keittiöpyyhkeen sisään ja puserra kaikki turha neste pois.
Kiehauta mikrossa tai kattilassa pellavansiemenrouhe ja vesi, tämä korvaa kananmunan.
Sekoita kaikki ainekset. Juusto sulaa jo vähän kuumaan kukkakaaliin tehden taikinasta taikinamaisemman.

Taputtele pohja leivinpaperille ja paista pelkkää pohjaa 225 asteessa kevyesti ruskeaksi, jopa puoli tuntia. Täytä haluamillasi täytteillä ja vähällä juustolla, kun taikina on jo justoinen. Tai jätä juusto kokonaan pois.
Paista vielä (grillivastuksen alla) sopivasti.


Barbecue-kanaa uunissa

Sekoita kulhossa ensin
½ dl ketsuppia
2 rkl fariinisokeria
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl (gluteenitonta) soijakastiketta
2 tl paprikajauhetta
(cayannepippuria tai chiliä maun mukaan).

Lisää kulhoon rasiallinen maustamattomia kanan/kalkkunan rintaleikkeitä ja sekoita.
Paista uunissa 200 asteessa 45 minuuttia.
Samassa ajassa uunissa paistuvat myös paloitellut juurekset.


Pinaattiletut
Tässä väsyneen äidin oikotie onneen.
Osta kaupasta paketillinen valmista gluteenitonta lettujauhoseosta.
Tee taikina ilman munia:
Toinen jauhopussi sekoitetaan 2½ desiin vettä.
Sekaan molskautetaan 8 pakastettua pinaattikuutiota ja ripaus valkopippuria.
Anna turvota tunti, samalla pinaatit sulaa.
Paista pannulla voissa.
Tarjoa puolukka- tai omenahillon kanssa.


 

3 comments:

Elli / mööpeli said...

Me ei olla mitään ihmeellisiä kokkeja, ja nyt kun poika on vilja-allerginen niin arkiruokalista ei useinkaan päätä huimaa.. Mutta nämä sun ohjeet kuulostaa niin huipuilta, että täytyy kyllä kokeilla. Ehkä onnistutaan saamaan muutama uusi ruoka "listalle" :) Kiitos näistä!

Meidän arjen pelastaa muun muassa tuo tomaattimurska kastikepohjana, uunilohi, jauhelihakeitto, (gluteeniton) makaronilaatikko, kaikki ihan peruspöperöt.:)

Hanna V said...

Ai Elli,
teillä siis on sama vilja-allergiahomma. Onneksi arjessa oppii löytämään ratkaisut melkein kaikkiin viljakeisseihin :)

Elli / mööpeli said...

Jep, multa peritty kiva vaiva.. Kyllä tässä on soveltamaan oppinut, mutta läheskään sun ohjeiden veroisiin suorituksiin ei ole tämä pää venynyt.:)