Thursday, December 13, 2012

13 raaka-aineen ruokavalio

Pinned Image
täältä tai mun Pinterestistä


 
Haikeilen.
 
V:n ruokavalio kavennetaan minimiin allergioiden löytämiseksi.
Imetyskertoja on edessä enää muutamia.
Olen kyynelten partaalla joka kerta, kun pidän tyttöä rinnallani.
 
Mitä sitä ei tekisi, jotta lapsella olisi hyvä olla.
 
V nukkuu niin huonosti. Heräilee monesti yössä, huutaen "ai-ai-ai" ja vetäen itseään kaarelle. Ei röyhtäile, nieleskele, piere, lorise... Nyt oireiden pahetessa silmäkulmiin on ilmestynyt samanlaista ihottumaa kuin isoveljellä ennen allergioiden löytymistä. Samoin V:lle on ilmaantunut öisin sama "kaurapussin haju" kuin E:llä oli viljoja saadessaan. Edelleen tunnistamme hyvin E:n huoneen hajusta yöllä, jos poika on sattunut päivän aikana saamaan viljoja. Merkillistä ja terveydenhoitohenkilökunta ei ole uskoa korviaan, kun kerromme hajusta.
 
Tänään alkoi ruokavalio:
riisi, päärynä, persikka, banaani, kesäkurpitsa, nauta, possu, lohi, kana, rypsiöljy, kookosöljy, suola, sokeri.
 
V on nirsoillut viimeaikoina yhä enemmän ruuan kanssa. Edelliseen listaan on otettu ruoka-aineita, joita V suostuu syömään. Luotan siihen, että lapsi syö luonnostaan sitä, mitä hänen kehonsa tarvitsee/tekee mieli ja toisaalta välttää niitä, jotka aiheuttavat hänelle huonoa oloa. Esimerkiksi peruna ei tytölle maita. Olimme jo aiemmin veljen ruokavaliolla eli viljattomalla, vain riisi ja maissi pelissä. Maidot aluksi kokonaan pois.
 
Sitten, kun hyvä olo löytyy (tästä vielä yksitellen poistamalla tai vaihtamalla), alamme lisätä rukavalioon ruoka-aineen kerrallaan. Jotakuinkin näillä lähdetään laajentamaan (V:n herkkuja/monipuolisuutta/meillä muutenkin paljon käytössä): puolukka, maissi, mantelijauho, raejuusto ja muut hapanmaitotuotteet, porkkana, sipuli, yrttimausteet ja pippurit, oliiviöljy, rusinat...
 
Salapoliisityö ei tunnu niin suuritöiseltä kuin ensimmäisellä kerralla.
 
Onneksi meillä ei lähdetä pillit ulvoen sairaalaan, jos saadaan vääriä ruoka-aineita.
Ulvonta on luvassa aina vasta seuraavana yönä.
 
 
 
 

4 comments:

myyrä said...

Ei oo allergiat kivoja! Mä oon ite superhyperallergikko ja mulla on viljoista pahimpia nuo kaura, riisi ja maissi! Ainoastaan ohra ja hirssi ei testien (prick ja verikoe) mukaan olis allergisoivia. Vehnää syön kohtuudella. Mutta melkeimpä kahden käden sormiin jää ainesosat. Tsemppiä teille tuohon rumbaan!

Hanna V said...

Allergian aiheuttaja voi todella olla mikä vaan tuolla alkuperäisellä listallakin. Lähdettiin tästä, jos vaikka sisarukset olisivat näissä samankaltaisia. Veljellä ei mikään näy prick tai veritesteissä mutta pahimmat oireet tulee kaurasta ja sitten muista viljoista, myös niistä gluteenittomista.

Ei oo kivaa, mutta kivaa on kuitenkin voida hyvin ja siihen suhteutettuna tämä on vain asia hoidettavaksi.

Tsemppiä Myyrä teillekin :)
Ja joulunodotusta :)

Mietin just jos saisi leivottua keitetystä soseutetusta riisistä jonkinlaisia rieskoja...

Elli said...

Tsemppiä toivottelen minäkin! On se melkoista salapoliisityötä tuo allergoiden selvittely.. Meilläkään ei näkynyt prick-testeissä mitään, mutta sokkoaltistus sitten paljasti tuon vehnäallergian.

Hanna V said...

E:n kohdalla ei voitu edes tehdä altistusta, kun niiden leivissä oli "lumeviljana" myös oireita aiheuttavaa. EI siis saada tulia, kun ei ole todistettu...