Tuesday, March 5, 2013

Hedelmä"jätskitikut"

 
Allergioista, vähän niuhosta ja terveellisysintoilijasta äidistä johtuen meillä lapset eivät juuri saa syödä perinteisiä herkkuja.
 
Leivonnaiset on aina itse leivottuja, sopivaa leipää sentään löytyy kaupoista siedettävänä ja valmiina. Rasvaksi olen vähitellen vaihtanut oliiviöljyn ja neitsytkookosöljyn. Maitotuotteet, kun ovat vielä kokeilulistalla, niin voi on pannassa. Kovetettuja kasvirasvoja ja halpoja öljyjä karsastan.
 
Poikani, 3½ v, kuvittelee, että suklaata on vain 70% tai yli, tykkää 86%-suklaastakin.
 
Herkkuina meillä arkisin syödään smoothieita, joissa makeutta tuo banaani ja liotetut taatelit; pähkinöitä, rusinoita, itse tehtyjä vähemmän makeita keksejä ja maitokaakaota.
 
Aiemmin olen tehnyt paljonkin pakastettuja banaaniviipaleita herkkupaloiksi, jäätelöksi surautettuna, smoothieissa... Jos haluaa fiinistellä, voi hedelmät oikein pujottaa jätskitikkuihin tai puoliksi lyhennettyihin jämäköihin paperipilleihin.
 
 
 
Nyt törmäsin netissä pakastettuun kiiviin. Sekin oli oikein hyvää, ehkä maku meni hieman laimeaksi pakkasessa, muttei liian kanssa. Kuorrutukseksi kokeilin vielä 74% suklaata ja neitsytkookosöljyä sulatettuna. 2 osaa suklaata 1 osa öljyä sulatetaan vaikka mikrossa kapeassa mukissa, sekoitetaan hyvin ja annetaan jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Jäiset hedelmät dipataan suklaaseen ja laitetaan takaisin pakkaseen. Kuorrute jähmettyy niin pian kylmän hedelmän pinnalle ,ettei astiaan jää mitään sotkua. Vau! Hyviä tuli, mutta taitavat jäädä äidin syötäväksi, kun hedelmät ovat lasten mielestä liiankin kylmiä. Ei haittaa yhtään minua ;)
 
Varmaan toimisi hyvin pakastemarjojenkin päällä, ananaksen, omenan...
 
Pakastettuja hedelmiä voi myös voidella pähkinävoilla ja sen jälkeen muroissa. Aika herkkuja nekin!
 
 


2 comments:

Mari said...

Kiitos taas hyvästä vinkistä! Mietittiin juuri Annin kanssa lähestyvien synttärijuhlien tarjoiluja ja ajatuksena oli yhdistää hedelmia/marjoja ja suklaata. Ja näinhän me ehdottomasti sen toteutamme!

Jutta Dobler said...

lovely! and even i can understand what you did. looks so delicious dear Hanna!