Lounaat ovat siirtyneet meillä lähes kokonaan ulos. Siksipä ruokalistallakin on monta termarikeittoa.
Olen harjoitellut ulkosyömistä ja luonut omia retkiruokailukäytäntöjä. Tässä joitakin viikolla kekkaamiani asioita.
Ulkona ruoka maistuu kaikille paljon paremmin ja lapset jaksavat keskittyä syömiseen vaikka oltaisiin puistossa.
Minäkin saan syödä huomattavasti rauhallisemmissa merkeissä kuin kotona. Tämä kyllä johtuu lähinnä siitä, että kotona hyppään koko ajan pöydästä pusaamaan jotakin. Nyt ei voi siivoilla samalla ja E ei voi pyydellä jotakin muuta tai lisää, kun mukana on kaikki mitä on.
Tässä mun pakkauslista tällä kokemuksella:
- Retkimatto
- 2 keittiöpyyhettä, toinen E:n ruokailualustaksi ja toinen suiden pyyhkimiseen
- Ruokkalaput lapsille
- Termariin eväs ja sen molemmissa päissä on ruokailuun sopiva astia. Toisesta V syö ensin minkä syö ja minä voin jatkaa siitä. Kapeasuinenkin termari on toiminut ihan hyvin, sattumia voi avittaa sietä lusikalla, jos tuntuu, että aluksi tulee vain lientä.
- Lusikoita 6, 2 jokaista kokoa. V:n harjoittelulusikka ja syöttämislusikka, E:n lusikka ja varalusikka, mun lusikka ja yleinen termarista sattumien kaivamislusikka.
- Juomapullot kaikille.
- Sori, tämä tulee nyt tähän reseptien kanssa samaan, jos joku on niiin kamalan herkkä. 4 kertakäyttömukia ja nenäliinapaperia. Jos ruuan päälle lähtee pikkuisilla maha toimimaan, jätösten kerääminen onnistuu aika hyvin kahden mukin avulla... Nenäliina kestää pyyhkimistä paremmin ja kosteat pyyheliinat on hankalia pitää taskussa, kun se hätä iskee kuitenkin niin äkkiä.
Inkivääri-bataattikeitto
Onnistunut puistokeitto termariin
Kuullota oliviöljyssä
1 lohkottu sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä hienonnettuna
2 lohkottua porkkanaa
½ lohkottu palsternakka
1 keskikokoinen bataatti.
Lisää vettä niin, että keittoa on noin litra sekä
yrttiliemikuutio.
Keitä kypsäksi.
Surauta soseeksi sauvasekoittimella ja lisää
1 dl sopivaa kermaa.
Kuumenna ja kaada kuumalla vedellä lämmitettyyn termariin.
Nautitaan retkellä vaikkapa auringonkukan siementen, feta-, brie- tai raejuuston kanssa.
Jauhelihakeitto evääksi
Paahda vähän
jauhelihaa kattilassa.
Paahda hetki myös paprikajauhetta ja
pikkuisen tomaattipyrettä.
Lisää vettä (lihalientä) noin litraan. Kiehauta ja lisää
peruna-sipulisekoitusta ja
½ pieneksi silputtu palsternaka. Keitä kypsäksi ja lisää
pieneksi leikattua suolakurkkua maun mukaan
suolaa ja pippuria.
Kalkkunakeitto evääksi
"Äiti, tämä keitto on ihanaa"
Kuullota kattilan pohjalla
öljyssä
1 pienitty sipuli,
2 lanteiksi leikattua porkkanaa,
Inkivääriä pikkurillin pään kokoinen pala hienonnettuna sekä
noin 1 tl curryjauhetta.
Lisää kanalientä niin, että keittoa on tässä vaiheessa vajaa litra, (ja
murkattua kuivattua lipstikkaa/tuoretta hienonnettua lipstikkaa).
Kiehauta ja lisää
muutama (uusi) peruna suupaloiksi lohkottuna tai pakkasesta pientä perunatikkua.
Keitä melkein kypsäksi ja lisää keittoon vielä
2 ohutta maustamatonta kalkkunafilettä suupaloiksi leikattuna
ja noin 1 dl pakastemaissia
Kiehauta; kana ja kalkkuna kypsyvät nopeasti kuumassa liemessä ja niistä tulee ihanan mureita.
Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
Nuudelikeitto evääksi
Eväskeitoissa nuudeleita ja makaronejakaan ei juuri kannata kotona keitellä. Termarissa makaronit jatkavat kypsymistään ja nuhjaan tuvat helposti.
Lämmitä pannulla öljyä ja nosta maut miedolla lämmöllä
pikkusormen pään kokoisesta palasta silputtua inkivääriä,
2 hienonnetusta valkosipulin kynnestä,
10 cm:stä hienonnettua purjoa tai pilkotusta sipulista ja
tujauksesta kuivattua chiliä/chilijauhetta.
Lisää noin 7 dl vettä,
misokeittopussi ja
2 rkl (gluteenitonta) soijakastiketta.
Kiehauta ja lisää
2 ohuiksi tikuiksi leikattua porkkanaa ja/tai ½ kesäkurpitsa ja/tai pala daikonia
muutama kuivattu suppilovahvero murskattuna ja
2 maustamatonat ohutta kalkkuna tai kanafilettä suupaloiksi leikattuna.
Keitä muutama minuutti kypsäksi.
Lisää ihan lopuksi
1-2 kuutiota (riisi)nuudelia käsin palasteltuna.
Tarkista maut ja lisää tarpeen tullen suolaa, soijaa, chiliä, misoa...
Termariin ja menoksi.
Perunasosekeitto evääksi
Keitä kuoritut ja pilkotut jauhoiset perunat miedosti suolatussa vedessä tai kasvisliemessä ihan kypsiksi.
Nuiji perunasurvimella soseeksi keitinveden kanssa (tai ota osa vedestä talteen ja notkista keittoa oman makusi mukaan soseuttamisen jälkeen) tai käytä sähkövatkainta. ÄLÄ sauvasekoitinta tai saat liisteriä.
Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Lisää sopivaa kermaa tai maitoa+vähän voita.
Jos keitto on liian paksua lisää maitoa, lientä...
Tämä onnistuu myös vanhasta ylijäämämuusista.
Keittoa voi maustaa myös vaikka pakastepinaatilla.
Meillä tämän mausteena saa olla vain valkopippuria.
Ja juhlapäivänä päälle voi töräyttää pikkuisen ketsuppia tai voita.
Raparperi-lihapata
(muokattu Hyvä terveys -lehden reseptistä)
Sain naapurilta nipun koko talve nodottamaani raparperia ja halusin heti kokeilla tätä reseptiä. Mutta sovelsin, kuinkas muuten.
Oletteko muuten huomanneet, että kaupan chilijauheet ovat usein sekoituksia. Kannattaa tarkastaa, että ostaa ihan ehtaa tavaraa!
Ruskista öljyssä padassa muutamassa erässä
700g naudan paistipaloja.
Laita kaikki lihat takaisin pataan ja lisäksi
3 salottisipulia pilkottuna
3 valkosipulin kynttä pilkottuna
2 tl (savu)paprikajauhetta
1 tl chilijauhetta.
Kuullota ja lämmitä mausteita hetki, mutta älä liian kuumalla tai tukehdut chiliin.
Lisää pataan
500 g tomaattimurskaa
2-4 dl vettä
kasvis/lihafondia tai lientä (ei natriumglutamaattia) tai luomukasviskeittojauhetta.
Keitä ainakin 30 minuuttia.
Lisää
4 tai enemmän kuorittua porkkanaa. Paprikakin sopisi tai palsternakka tms
ja hauduta kunnes liha alkaaolla kypsää.
Lisää pataan vielä
noin 5 dl paloiteltua raparperia
2 rkl hunajaa tai sokeria (lisää maun mukaan, jos raparperit ovat kovin hapokkaita)
pippuria ja
suolaa.
Kauduttele vielä raparperit pehmeiksi.
Alkuperäisessä ohjeessa lisätään vielä
100g aurinkokuivattu tomaatti tuorejuustoa. Minä en kyllä laittaisi sellaista lisäainepommia.
Ehkä kermaa tai ranskankermaa, jos jotakin haluaa.
Maistuu hyvin riisin tai perunoiden kanssa.
Kokeellinen possu-sienikastike
eli mitä kaapista löytyy
Paista pannulla öljyssä
possun suikaleita.
Lisää kuullottumaan
2 silputtua salottisipulia
4 silputtua valkosipulin kynttä ja
chiliä (älä polta tai tukehdut chiliin).
Lisää
3 dl hyvää omenasiideriä (Ecusson tai LIDLin Ranska-viikkojen siideri)
3 rkl (gluteenitonta) soijakastiketta
2-3 rkl silputtua tai raastettua tuoretta inkivääriä
1 kuutioitu tai suikaloitu punainen paprika
1-2 dl pakastettuja mustia torvisieniä tai pieni kourallinen kuivattuja sieniä.
Anna porista niin, että paprikoissa on vielä vähän suutuntumaa.
Tarjoile riisin kanssa.
No comments:
Post a Comment