Friday, March 30, 2012

Viikon ruokalista 1

Meillä syödään arkiruokaa.
Välillä liiankin arkista.
Ja "pienin" rajoituksin: E:llä kaikki viljat ja soija on pois peleistä. Vain riisi ja maissi käy. Ja imetän V:tä, joka reagoi vatsallaan johonkin, joten olen itse viljaton ja lähes maidoton tällä hetkellä. Isimies on vähän nirso.

Meillä ei olla ruuan kanssa mitenkään erityisen järjestelmällisiä tai suunnitelmallisia. Käyn kaupassa aina muutaman päivän tarpeisiin. Ajatuksena olisi siirtyä max kahteen kauppapäivään viikossa. No sitten joskus, kun palaan töihin... nyt kaupalla notkuminen on yksi ohjelmanumero kotiäidin päivään.

Ruokaa teen sen verran paljon, että sitä riittää ainakin kahdelle ruualle, joskus pakkaseenkin. Ei kuitenkaan peräkkäisille aterioille, sillä E:lle ei silloin maistu.

Meillä ulkoillaan aina ennen ruokaa, joten ruoka on yleensä sellaista, että se valmistuu esivelmisteluiden jälkeen kuin itsestään uunissa tai padassa.
Kyytipojaksi raastetta tai salaattia.

Seuraavat reseptit on koottu erinäisistä lähteistä ja ne ovat eläneet meille sopivaan muotoon. Yleensä näistä tulee noin neljälle. Kertokaa, jos tuunatte näistä jotakin, vaihtelu virkistäisi!

Käy katsomassa myös
Viikon ruokalista 2
Viikon ruokalista 3

"Äiti on hyväylpeä musta."
Todellakin!
Makaronilaatikkoapuri hommissa <3

Tuo Tupperwaren kuorimaveitsi on ihan huippu! E osaa jo kuoria sillä, toimii niin äipän oikeassa kuin isimiehen vasemmassa kourassa. Ja pysynyt terävänä vuosia.


Meidän makaronilaatikko

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Tai vähemmän, jos laatikko saa olla pitkään uunissa.
Keitä makaronit miedosti suolatussa/liha- tai kasvisliemellä maustetussa vedessä.
Paista jauheliha öljyssä.
Lisää puolikas kuorittu ja raastettu kesäkurpitsa,
2 raastettua porkkanaa tai vastaava määrä bataattia raasteena sekä
raastettu sipuli. Anna paistua hetki. Mausta pippurilla.
Lisää pastakattilasta vettä sen verran kuin luulet laatikon kaipaavan nestettä. Hauduta kunnes makaroni on kypsää.
Laita makaroni ja lihamössö uunivuokaan.
Kypsennä uunissa ainakin 20 minuuttia, voi olla tunninkin. Peitä, jos kuivuu.

Ketsuppia sitten laitetaan kanssa :)


Toisen lautasellisen ollessa lopuillaan muistin ottaa kuvatuksen.





Kanan koipireidet ja lisäkkeet uunissa ulkoilun aikana






Laita uunivuoan tai padan pohjalle riisiä n. 3 dl ja sipulia/porkkanaa/kesäkurpitsaa/tomaattia/herneitä/maissia, maustamattomat koivet päälle sekä mausteita perinteistä currya/yrttejä ja vettä 6-7 dl.
Kypsennä 175-200 asteisessa uunissa tunti tai pari. Mitä pidempään ovat, sen parempia. Laita kansi tai folio päälle, jos tuntuvat kuivuvan liikaa.
Tästä saa varioitua vaikka millaisia vaihtoehtoja muuttamalla kasviksia ja mausteita. Nesteeksikin voi kokeilla välillä kana/kasvislientä/tomaattimehua.



Sesamlohta ja uunijuureksia
Lämmitä uuni 225 asteeseen.
Laita paperoidulle uunipellille nahka alaspäin
lohifile (annospaloina, jos haluat), jonka päälle sivelet 
sinappia ja ripottele
sesaminsiemeniä.
Lisää samalle pellille esim. pestyjä ja viipaloituja
jauhoisia perunoita
porkkanoita
palsternakkaa
...
ja niiden päälle
öljyä ja suolaa, sekoita.
Uuniin noin 20-25min tai kunnes juurekset ovat kypsiä.
Jos kaipaat kastiketta sekoita 
2dl maustamatonta (ruoka)jogurttia
1rkl piparjuuritahnaa
2rkl sitruunamehua
suolaa
(tilliä)


Punajuurilaatikko
Keitä
1dl mitä tahansa riisiä noin 5 desissä kasvislientä (1 kuutio). Kun riisi on kypsää, kaada se liemineen isoon uunivuokaan.
Paista
400g jauhelihaa isossa pannussa
ja mausta mustapippurilla ja timjamilla ja lisää uunivuokaan.
Onnistuisi varmasti soijarouheestakin, jos joku haluaa vegeä. Ajattelin joskus kokeilla laittaa fetaa.
Kuori ja raasta
5 raakaa keskikokoista punajuurta
(ja 1-2 porkkanaa)
sipuli
Kuullota kasvikset jauhelihasta jääneessä öljyssä ja siirrä uunivuokaan.
Sekoita laatikon ainekset uunivuoassa. Voit vielä lisätä kermaa, jos haluat.
Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia.
Katkarapu-hernerisotto
Kuullota öljyssä tai voissa kattilassa punasipuli ja noin 1½ dl puuro- tai risottoriisiä. Lisää reilu ruokalusikallinen omenaviinietikkaa ja puolikas kanaliemikuutio. Lämmitä (mikrossa) noin 5 dl vettä. Lisää vettä riisiin vähitellen ja keittele sekoitellen miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia tai kunnes riisi on kypsää. Lisää lopuksi joukkoon puoli pikkupussia pakastekatkarapuja, puoli pussia pakasteherneitä, puolikas kesäkurpitsa kuorittuna ja kuutioituna, raastettua Parmesan/Grana Padano/Pecorinojuustoa ja pippuria.




Linssimuhennos ja sesamtofu/halloumi/feta/raejuusto
Kuumenna kattilassa 5dl vettä.
Lisää
3 dl huuhdeltuja punaisia linssejä
kartonki tomaattimurskaa tai reilusti tomaattipyrettä ja 3 dl vettä
2 raastettua valkosipulinkynttä
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
2 rkl maapähkinävoita
1 rkl sitruunamehua
1 rkl hunajaa
2-4 rkl (gluteenitonta) soijaa
2 rkl mietoa currytahnaa tai noin 1 rkl curryjauhetta
ripaus valkopippuria
suolaa
Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 30 min. Lisää vettä tarvittaessa.
Hauduta vielä ainakin 15 min (jos ehdit!).
Tarjoile lisäkkeillä tai ilman
Leikkaa
200g tofua tai halloumia viipaleiksi.
Pyörittele sesaminsiemenissä ja paista tofu öljytyllä pannulla, halloumi kuivalla pannulla.
Feta ja raejuusto sopii sellaisenaan.
Uuniperunat
Kypsennä perunoita 200 asteisessa uunissa foliossa noin tunti.
Päälle
kylmäsavulohta
raejuustoa ja mustapippuria
voita

No comments: