Thursday, January 24, 2013

Leivontaa ilman viljaa

Marja-hedelmämuffinssit


Usein saan kuulla voivottelua siitä kuinka meillä on varmaan vaikeaa, kun lapset eivät voi syödä viljoja ja tällä hetkellä leivonta on myös maidotonta ja munatonta. Ei se oikeasti ole niin vaikeaa. Netti on pullollaan toimivia, tosihyviä reseptejä. Pitää vain nähdä vähän vaivaa, että etsii niitä ja kokeilee juttuja. Pitkälle pääsee ihan vain vaihtalla jauhot manteli/riisi/maissi/perunajauhoihin.

Tässä muuta makokeiltu resepti.
Ihan ensimmäisenä meidän tämänhetken superherkku:


Taatelimuffinssit
vegaaninen, maidoton, munaton, viljaton, soijaton, pähkinätön

1 pkt, 250 g taateleita
2 dl vettä
1½ dl fariinisokeria
150 g maidotonta margariinia
2 dl peruna- tai bataattimuusia, porkkanasurvosta tai vauvan hedelmäsosetta
2 dl täysjyväriisijauhoja
2 dl peruna-, maissitärkkelys- tai tapiokajauhoja
2 tl soodaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Paloittele taatelipalikka ja keitä sitä vedessä voin 5 minuuttia, kunnes se pehmenee "hilloksi", anna vähän jäähtyä.
Vatkaa margariini ja sokeri.
Lisää vatkaimella sekoittaen kaikki muut ainekset.
Annostele muffinssivuokiin.
Paista 15-20 minuuttia.


Marja-hedelmämuffinit
viljaton, gluteeniton, munaton, maidoton, pähkinätön, vegaaninen

5 dl jauhoja, sekoittelen yleensä täysjyväriisiä ja maissia, jos pähkinät sopii, niin mantelijauhoja
2 dl sokeria, tykkään käyttää tummia sokereita
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
1 1/4 dl (soija)jogurttia, tai vastaava määrä maitoa/vauvan hedelmäsosetta ja 1 rkl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
1 1/4 dl (riisi/soija)maitoa, tai mehua
1 1/4 dl ruokaöljyä
3 dl jäisiä pakastemarjoja, haluamiasi hedelmäpaloja

Hyviä makuhdistelmiä muffinsseihin on
  • 1-2 muussattua banaania ja 2 tl kanelia, 1 tl kardemummaa
  • mustikat ja 1 sitruunan raastettu kuori
  • päärynäkuutiot/päärynäsose, 1 tl kardemummaa ja 1 tl inkiväärijauhetta
  • kookoshoitaleet ja rouhittu tumma suklaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja märät keskenään.
Yhdistä kuiva ja märät aineet sekoittaen.
Lisää marjat/hedelmät varovasti sekoittaen.
Jaa muffinssivuokiin.
Paista noin 20 minuuttia.


Välkyt suklaamurublondit
Vegaaninen, maidoton, munaton, viljaton, soijaton
muokattu Chocolate Covered Katien reseptistä Genius Chocolate-Chip Blondies

3 3/4 dl eli noin yksi iso purkki valkoisia papuja tai kikherneitä
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1/4 tl suolaa
1½-2 dl (fariini)sokeria
2 tl vaniljaa
½ dl pellavansiemenrouhetta (onnistuu ilmankin)
½ dl maapähkinävoita tai öljyä, jos pähkinät ei sovi.
1 dl tummaa suklaata rouhittuna

Lämmitä uuni vajaaseen 200 asteeseen.
Muussaa pavut tasaiseksi sauvasekoittimella tai yleiskoneella. Jos tahna on liian tiukkaa lisää vähän vettä. Lisää muut ainekset suklaata lukuunottamatta ja sekoita. Lisää lopuksi suklaamurut.
Levitä noin 20*20 cm kokoiseen voideltuun uuninkestävään astiaan.
Paista noin 30 minuuttia.
Jätä pehmeähköksi, sillä "kakku" jähmettyy vielä jäähtyessään.


Mustapapu browniesit
Vegaaninen, maidoton, munaton, viljaton, soijaton
muokattu Chocolate Covered Katien reseptistä Black Bean Brownies

5 dl kypsennettyjä mustapapuja tai kidney-papuja
2½ dl kookosmaitoa
1 dl vaahterasiirappia/agave-siirappia/vaaleaa siirappia
1 1/4 dl tummaa kaakaojauhetta
1 1/4 dl täysjyväriisijauhoja
2 tl vaniljasokeria

Lämmitä uuni vajaaseen 200 asteeseen.
Jos sinulla on yleiskone, laita kaikki ainekset kyytiin ja sotke niin kauan kuin taikinasta tulee tasaista. Tai sössää pavut sauvasekoittimella, lisää vähän vettä tarvittaessa.
Sekoita sitten kaikki ainekset keskenään tasaiseksi taikinnaksi.
Levitä taikina noin 20*20 cm uuninkestävään vuokaan.
Paista noin 30 minuuttia.
Jätä vähän pehmeäksi, sillä "kakku" jähmettyy jäähtyessään.


Keltaiset pikarieskat muusinjämistä
maidoton ja vegaaninen (riippuen muusista), viljaton, munaton, soijaton

Sekoita
2 osaa muusia
2 osaa maissijauhoja
1 osa vettä
maun mukaan suolaa.

Tee leivinpaperille sopivan kokoisia litteitä rieskoja.
Paista 250 asteessa 10-15 minuuttia.
Nämä maistuvat parhaalta suoraan uunista.