Monday, April 29, 2013

Laiska pääsee vähemmällä - pyykkihuolto

Tässä jatkoa edelliseen postaukseen ja muutamia vinkkejä, joilla olen vähentänyt omaa turhaa työtä ja tavaraa. Tämä eka postaus liittyy pyykkihuoltoon, petivaatteisiin, vaatteisiin...

Moni juttu on vaatinut aikansa henkistä pureskelua, että saa muutettua kotoa tai muualta opittuja normeja. Olen myös opetellut katsomaan omaa kotia sillä silmällä, ettei kaikki perinteiset tilankäyttötavat ole meille sopivia. Mehän täällä asumme ja siksi laitamme kotiammekin toimimaan meille hyvin.

Aikuisten sänkyyn tarvitaan vain kahdet lakanat ja oikeastaan toiset niistäkin on turhat.
Pesen lakanapyykin aamulla ja illalla laitetaan kuivaneet puhtaat lakanat sänkyyn.
Ne toiset lakanat ovat ihan vain varmuuden vuoksi ja vähän vaihtelunkin.

Lasten sängyissä käytän ohuita petauspatjoja (Ikean Vyssa) ilman lakanoita. Pieneen sänkyyn juuri tähän tarjoitukseen sopiva petauspatja on muuten äitiyspakkauksen peitto. Petari käännetään, kun pussilakanaa vaihdetaan ensimmäisen kerran ja toisella kerralla petarikin pestään. Tulin tähän päätelmään, kun pesin tarpeeksi usein pissaisia lakanoita JA petaria. Patjansuojusta pidän vasta petarin alla, koska ne ovat kaikki niin hiostavia.

Jos meillä on oksennustauti, meillä nukutaan kylpyhuoneessa pyyhkeen tai ohuen petauspatjan päällä. Lattialämmitys tuntuu mukavalta, oksennus osuu helpommin suoraan pönttöön tai lattiakaivoon. Lapsi ja aikuinenkin on nopea suihkuttaa roiskeista. Lisäplussana oksennusta ei ole niin herkästi ympäri taloa, varsinkaan sängyissä.

Kuten lakanoita, myös kylpypyyhkeitä on vain yhdet, joita käytetään kotona. Lisäksi on ranta/uimahallipyyhkeet ohuesta vohvelikankaasta. Matkapyyhkeeksi todella toimivat ovat myös lasten harsovaipat: menevät todella pieneen tilaan ja kuivaavat mielettömän hyvin, kuivuvatkin nopeasti.

Pesen pyykkiä ainakin koneellisen joka päivä, näin pyykkivuori ei koskaan kerry suureksi.
Meillä urheillaan ja siksi pyykkiä kyllä yleensä koneellinen päivässä myös tulee. Pyykinkuivatus hoidetaan saunassa olevalla telineellä ja kylppärin puolella katossa olevalla tangolla, johon saa henkarit näppärästi ripustettua.

En silitä. Saati mankeloi.
Ostan ja käytän vaatteita, joita ei tarvitse silittää.
Ja harvat silityspuuhat olen ulkoistanut miehelleni turvallisuussyistä.
Aika, kun silitän on kiire saada juuri se silitettävä vaate päälle. Ja ainakin kolmesi olen niin ilman paitaa/mekkoa silittäessäni silittänyt vähän liian läheltä ja polttanut vatsaani viivan.
Itsetuntemusta siis!Säilytän puhtaat lastenvaatteet kylpyhuoneen pyykkikaapissa, kummallekin on oma korinsa ja henkarivaatteille roikkuu katossa 50cm tanko. Vaatteet on helppo ja nopea siirtää pyykkitelineeltä kaappiin eikä niitä tarvitse lähteä viemään minnekään. Vaatteet ovat lähellä, kun puetaan aamutoimien tai iltapesun päälle. Tällä tavoin vaatteita ei myöskään tarvi pöllyttää muualla ja kotona on vain yksi ihan hirmuisen pölyinen paikka. Niin ja vaatteita ei voi kertyä liikaa, kun säilytystilaksi on rajattu vain yksi kori.

Suunnitelmissa siintää myös saunan muuttaminen aikuisten yleisimmin käytettyjen vaatteiden säilytyspaikaksi. Me emme kotona sauno ja pyykkiteline on jo saunassa, pystyynnostettuje alalauteiden paikalla. Siitä on lyhyt matka nostaa vaatteet pinoihin ylälauteelle ja siihenasetetuille parille irtohyllylle.

Ihannemaailmassa pyykinkuivatuksessa pyykit olisi aina laitettu savalla tavalla pyykkitelineelle. Itse koetan aina päästä seuraavaan asettaessani pyykkejä kuivamaa. Takavasen kulma on mieheni vaatteille, takaoikea omilleni. Kaksi etummaista riviä on V:n vaatteille, toiselle alaosat, toiselle yläosat. Kaksi seuraavaa riviä E:n vaatteille, toiselle ala-, toiselle yläosat. Väliin jääville riveille pyyhkeet yms yhteiset pyykit. Pikkupyykki on vasemmalla sivulla sivunaruilla, jokaiselle oma rivi. Henkaripyykki on tietty henkareissa. Tällaisesta järjestyksestä pyykit on ihanan helppo viikata pyykkitelineen päällä jokaiselle omaan kasaansa ja siitä sitten paikoilleen.

Mieheni ripustaa pyykit tavallaan, eikä todellakaan ymmärrä omia piintyneitä tapojani...

Ai niin, en käytä pyykkipoikia ollenkaan. Vaatteet pysyvät kyllä sisällä naruilla ilmankin ja tuntuvat kuivavan ihan nopsaan vaikka ovatkin yläosaltaan kaksinkerroin.

Lisää toisista aiheista pikapuoliin.
 

2 comments:

Kiki said...

Ihanan mietittyä! Vaikka tulisihan sitä omistakin tavoista varmasti jokin säännönmukainen kaava. Minua risoo ihan hirveästi, miten paljon pyykinkuivatuksesta tulee pölyä. Meilläkin pyykkiä kuivataan saunassa ja teen pyykkien oikeinpäin kääntämisen aina kylppärin puolella, jotta sitä pölyä tulisi mahdollisimman vähän muihin tiloihin. Eikä meilläkään silitetä, tai käytetä pyykkipoikia. Minäkin pesen pyykkiä usein ja laitan ne narulle tarkoituksenmukaisesti - sanon, että minä, sillä hoidan meidän pyykkihuollon ja mielelläni hoidankin, kun mies hoitaa sitten ruokapuolta.

Hanna V said...

Juu, meillä kylppäri on ihan älyttömän pölyinen, aina. Kaiken huipuksi lattiassa on karhea luistonestolaatta, joka kerää kaiken pölyn itseensä ja näyttää siis rujolta, aina. Ei ihan eka homma lähteä tekemään laattaremonttia alle 10-vuotiaassa asunnossa...