Tuesday, April 23, 2013

Palma de Mallorca ja sen leikkipuistot

Täällä vedetään syvään henkeä ja palataan arkeen.

Viime viikon vietimme Mallorcalla Palmassa.
Lasten myötä lomat saavat uusia piirteitä. Parasta lomassa on se, että ollaan ihan koko perhe yhdessä koko ajan ja asutaan yhdessä huoneessa. Arkihan menee läpsystä vaihtaen ja tosi harvoin vain hengaillaan kaikki yhdessä.

Ja lomalla nukuttiin! Joka ilta käytiin lasten kanssa nukkumaan ja herättiin samaan aikaan. Mies nukkui vielä päiväunetkin lasten kanssa. Vaikka reissussa onkin tavallaan stressaavaa, niin univelkaa ei kyllä jäänyt.
Hotelli Horizonte nyt ei sinällään mikään loistokas ollut ja remonttiakin siellä tehtiin, mutta kelpasi hyvin, kun unta riitti. Aika vähän hotellilla tuli lastenkaan kanssa lopulta oltua. Ja ikkunasta oli mahtavat maisemat seurailla sataman laivaliikennettä ja lentokentälle laskevia ja nousevia koneita. Syötiin keskiskertaista hotelliruokaa - kolme buffettia päivässä. Ihan parasta lepoa kotiäidille: ei ruuanlaittoa, ei tiskiä, ei jälkien siivoamista. Lapsille sattui seuraksi E:n ikäinen suloinen ruotsalaistyttö. Vanhemmatkin saivat kaivaa kouluruotsin naftaliinista, kun istuttiin aina ruokailemassa samassa pöydässä.

Niin mitä muuta tehtiin kuin nukuttiin ja syötiin?
Nautittiin kaikin aistein aamupäivistä rannoilla. Meille loistavin oli lähin pikkuranta, Cala Major, kävelymatkan päässä hotellista. Aamulla ihan tyhjällä sileällä ja loivalla hietikolla kelpasi lasten tonkia, kirkua ja telmiä, äidin harjoitella käsilläseisontaa. Käytiin myös keskustan rannalla ja akvaarion lähellä rannalla.

Käveltiin mäkiä ylös ja juostiin alas lasten kiljuessa riemusta.
Käveltiin kaupugilla.
Käveltiin ylös Belverin linnalle puistojen kautta.
Käveltiin molempia lapsia rattaissa työntäen ihan treeniksi asti.
Ja ajettiin halvoilla ja hyvillä paikallisbusseilla.

Syötiin eväitä.

Yksi kokonainen päivä vietettiin akvaariossa. Paikka oli kaikille mieleen. Ainoastaan ruoka oli keskinkertaista huonompaa, uppopaistobuffettia. Omat eväät siis kannattaa pakata tänne. Mutta nähtiin Nemo-kala kahdessakin  värissä, mustekaloja, merihevosia, pallokala, suuri haiallas, rauskuja... Monet niistä piti kiertää katsomaan toistakin kertaa. Saatiin silittää merimakkaraa, meritähteä, merisiiliä - ja bilsan ope oli ihan liekeissä! Pikkusisko ja isi nukkuivat päiväunetkin videosalin pimeydessä ja hypnoottisessa merenalaisessa valtakunnassa. Hämärissä akvaariosaleissa tunnelmaa loi sopiva klassinen musiikki. Mutta parasta, kaikkein parasta oli kuitenkin pihalla ollut leikkipaikka, jossa on ehkä taidokkaimmin ja huolellisimmin tehty kiipeilytelinelaiva, jonka olen missään nähnyt!
Kuva: Palman akvaarion kotisivuilta

Muutama muukin leikkipuisto kokeiltiin:
Porto Pi:n ostoskeskuksen itäpäässä on maksullinen pomppulinnapaikka ja siitä alkavassa puistossa pieni siisti korttelileikkipuisto. Osteoskeskuksessa sisällä on vaikka kuinka paljon kolikkolaitteita lapsien viihdykkeeksi.

Polvori-tien yläpäästä  Belverin puistoon aukeavan portin vieressä on suurehko ja varjoissa leikkipuisto, josta vain kävelimme läpi lasten nukkuessa rattaissa.

Avinguda Joan Miro -tien varressa on vikas keskikokoinen korttelileikkipuisto Plaza Francesc Rossello Pinitorin kohdalla. Vessat parkkihallissa ja vieressä iso supermarketti.

Kaupungissa Passeig Mallorcan alkupäässä jokivarressa on oikein hyvä ja suosittu leikkipuisto, jossa on mukavasti kiipelitelineitä eri ikäisille. Kahvilakin.

Katedraalin lähellä on suuri leikkipuisto Parc del Marin itäpäässä Dalt Muradan kupeessa. Täällä käy päiväsaikaan suuriakin päiväkoti/esikouluryhmiä, mikä tuo kivaa vipinää.

Bussin ikkunasta bongasimme leikkipuiston laivakiipeilytelinein Joan Margall -tien alussa olevasta kolmiomaisesta puistosta. Näytti hyvältä.

Palmassa yhdessäkään leikkipuistossa ei ollut vessaa, mikä on suuri miinus Ranskaan verrattuna. Siellä jokaisen leikkipuiston vieressä on vessat, ei välttämättä mitkään luksus, mutta on. Parkkihalleissa puolestaan on vessat aina vartojoiden kopin läheisyydessä. Kaupungilla vessamerkintää seuraminen voi johtaa puolenkin kilometrin seikkailuun parkkihallissa.


Hoidettiin pari päivää kuumeista lasta. Eikä annettu apteekkarin ohjeiden mukaista yliannostusta lääkettä.
Ei palettu auringossa.
Paleltiin vain parina päivänä tuulessa.
Ja kiitettiin lentomatkoilla iPadia lastenviihhdytyksestä.

Kannatti lähteä.
Kun viikon asui hotellihuoneessa, on ihan luksusta asua näissä neliöissä. Päällekaatuvat seinät vaihtuivat haihtuviin kodinvaihtoajatuksiin. Vähäksi aikaa. Halpaakin on lomailla, jos sillä säästyy ainakin 200 000 euron asuntolainan otolta!

Palman kartan voi käydä vaikka täältä.

***

We had a little holiday in Palma de Mallorca, Baleares, Spain.
Slept well and enjoyed the warm weather.

2 comments:

Anonymous said...

Ihana V ja söpö E <33
Terkuin neiti naapurista <3

Hanna V said...

:)