Tuesday, March 6, 2012

Viljattoman hyvää

E on allerginen viljoille. Kaikille paitsi riisille ja maissille. Vastaavaa epäilen vielä rintaruoalla olevalla V:lläkin, joten itsekin olen viljattomalla dieetillä (lehmänmaidon olen jo saanut takaisin hapanmaitotuotteiden osalta - jee!!!). Onhan se aikuiselle ankeaa muuttaa ruokavaliotaan. Mitäpä sitä ei tekisi murusiensa tähden! Omalta osaltani onneksi tiedän välttelyn olevan väliaikaista. Tosin olo on nyt ollut niin hyvä, että paljon viljatuotteita saattaa pudota ruokalistalta pois pysyvästikin.

E:n kohdalla yritän vielä kokeilla ja mahdollisesti altistaa vehnää kevään aikana. Tämän yhden viljan mukaan saanti helpottaisi tuhannesti kesälomamatkaa Ranskaan! Ei tämä allergia kotioloissa juuri hankaluuksia aiheuta. Vain ihmisten kommentit ja kauhistelut väsyttävät. Vuoden itku-, mahakipu- ja unettomuusrumban jälkeen tämä pieni ruokarajoitus on taivas!

Sattuneista syistä olen menettänyt otteeni yhteen lempiharrastukseeni - leivontaan. Pullaa on tehnyt laskiaisesta asti mieli. Tänään melkein varastin vastaan kävelleeltä lapselta berliininmunkin! No pullaa on riisi-, maissi ja perunajauhoista ihan turha lähteä uudelleen kokeilemaan. Känttyä tulee.


Päätin onnistua keksien kanssa. Chocochilin papernotenit onnistuivat 1:1 riisijauhoilla ihan hyvin, samoin ihan peruspiparit. Mutta nämä Karpalo-mantelikeksit olivat raadin mielestä - ei ainoastaan hyviä viljattomiksi - vaan hyviä :) Riisijauhoilla vehnäjauhoa korvatessa olen huomannut, että kannattaa lisätä vähän jauhomäärää. Riisijauhoilla leivotut keksit jäävät erikoisella tavalla hampaisiin kiinni ja tuntuvat kuin pureskelisi sellaista hammastahnaa, jossa on pieniä rakeita. Mutta siihen tottuu. Aika hyvä mainosteksti!


Viljattomat karpalo-mantelikeksit

100 g huoneenlämpöistä margariinia tai voita
2 dl raakaruokosokeria
1 muna
3 ½ dl täysjyväriisijauhoja
½ tl soodaa
½ tl leivinjauhetta
3/4 dl mantelirouhetta tai -lastuja
1 dl kuivattuja (pilkottuja) karpaloita

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna. Sekoita joukkoon kuivat aineet ja sitten makuaineet. Lusikoi pellille pieniä kökköjä, leviävät vähän vehnäjauhoisia enemmän. Paista 200 asteessa noin 10 min.

Kun on kivaa ja hyvää seuraa ei ruuasta jää kuvia.Jos jollakin sattuu olemaan hyviä viljattomia leivontakinkkejä, niin tänne päin vain!No comments: